Свързах се с Боян Рашев, провокирана от един негов пост във

...
Свързах се с Боян Рашев, провокирана от един негов пост във
Коментари Харесай

Чистата околна среда и природозащитата са луксозни стоки

Свързах се с Боян Рашев, провокирана от един негов пост във Facebook, който осъжда екологичното обучение у нас и даже го дефинира като " промиване на мозъци ". Възмутен преди години от изказване в учебник на щерка му, че " въглеродният диоксид е главният замърсител на въздуха ", той пази тезата, че то е научно необосновано и в действителност цели да сътвори витално нужния на политиците облик на ултимативното зло, против което да се борят непременно.

А на Боян Рашев може да се има доверие точно в тази област, тъй като той е един от водещите специалисти по ръководство на околната среда в България. Управляващ сътрудник е в denkstatt – консултантска компания, която оказва помощ на бизнеса да ръководи въздействието си върху естествения и обществения капитал. 
Професионалните му ползи са  в областта на устойчивото развиване, ръководството на околната среда, остойностяването на екосистемни услуги, качеството на въздуха и ръководството на естествените запаси. Именно поради неговия богат професионален (и академичен) бекграунд го поканих на диалог с нас, Момичетата. 

Да стартираме от скорошната тирада на Урсула фон дер Лайен. Наричате я " бюрократичната кралица на Европейски Съюз " и осъждате решението ѝ да имплементира " зелената договорка " в условия на рецесия. Защо това Ви се коства неприемливо? 

Боян Рашев:  Чистата околна среда и природозащитата са първокласни артикули. Нулевите въглеродни излъчвания са върха на лукса – нещо, което е толкоз скъпо, че към момента никой не го има. Нещо като галактическите полети за туристи. Хората си " купуват "  лукс, когато всичките им базови проблеми са решени. А Европейският Съюз през днешния ден е в рецесия, каквато историята не помни. Става въпрос не просто за малко обедняване измежду най-богатите на Запад, а за това дали Съюзът ще продължи да съществува. Точно по тази причина всевъзможни покупко-продажби, които се целят в нещо друго от усилване на самия Европейски Съюз и стопанската система му, са полуда. 

Европа даде обещание милиарди за " зелено възобновяване ". Откъде ще пристигна финансирането? И това ли би трябвало да е един от целите ни тъкмо в този момент?

Боян Рашев:  Европа дава обещание да раздава милиарди, които не има. Планира се вземането на големи заеми от финансовите пазари (тоест от най-богатите хора и банки в света, включително държави като Китай!!!), които ще бъдат връщани посредством въвеждането на първите общоевропейски налози – налог върху нерециклираните боклуци от пластмаси, въглеродни мита и разширение на Европейската скица за търговия с излъчвания СО2 и цифров налог. Откъде мислите ще ги вземе тези пари Европейската комисия? От моя и вашия джоб, несъмнено – тъй като всички наранени компании ще трансферират тежестта им върху потребителя. И по този начин, вместо ние да се оправяме през рецесията, решавайки сами за себе си какво ни е значимо, бюрократите ще вземат парите и ще ги насочат към " верните "  джобове. Звучи ли ви познато?

Като споменахте Китай, Европейският съюз се готви да окаже напън точно върху Китай за реализиране на климатичен неутралитет до 2060 година Какво в действителност значи " климатичен неутралитет " и по какъв начин тъкмо Европа ще успее да наложи наказателни мита на Китай?

Боян Рашев:  " Климатичен неутралитет ", както го схващат политиците, значи една стопанска система да действа с толкоз малко излъчвания на СО2, колкото природата (горите, земеделието, водите) на нейната територия е в положение да погълне. Това на практика значи потреблението на изкопаеми горива – петрол, газ, въглища – да намалее с над 90%. Това е безусловно невероятно, без да е съпроводено с всеобщо обедняване – връщане към Средновековието. Причината е, че изкопаемите горива обезпечават към 85% от нужната ни сила на международно равнище – в Европа малко по-малко, в Китай малко повече. С наличните ВЕИ технологии и системи за предпазване на сила изкопаемите горива не могат да бъдат сменени в обозримо бъдеще. 

Средният китаец към момента е много по-беден и използва по-малко сила от междинния жител на Европейски Съюз, а Европа си мисли, че ще им ограничи потреблението. С какви механизми тъкмо? Ще изпратим самолетоносачите и бойната авиация в Тихия океан ли? 



Европейски Съюз разчита на „ славата “ си на най-големия пазар в света, за който всички се избиват да създават и продават. Да, но това към този момент не е по този начин. Европа внезапно обедня, а Китай от дълго време към този момент има голям вътрешен пазар и е в центъра на Азиатско-Тихоокеанския район (все отново е с 4.5 милиарда души население), където има по едно и също време бърз растеж на популацията и благосъстоянието. Китай няма потребност от Европа и не виждам по какъв начин ние ще ги плашим.

Те, несъмнено, могат да обещаят, каквото си пожелаят. Но след това няма по какъв начин да им се търси сметка, в случай че не го изпълнят. А Китай няма по какъв начин да стартира да понижава излъчванията си в идващото десетилетие, камо ли да става климатично безпристрастен.

Доколко възобновяемите енергийни източници покриват енергийните нужди на страните - членки на ЕС и по кое време това ще е допустимо и в България?

Боян Рашев:  Възобновяемите енергийни източници ( ВЕИ) покриват към 20% от енергийните потребности на страните членки и България е почти на същото равнище в това отношение. Това е по този начин, тъй като голямата част от ВЕИ в действителност съставляват изгарянето на дърва и друга биомаса, в това число и в някои домакинства през зимата и огромните остарели хидроенергийни централи. Правите ли връзка с пушека, който постепенно ни убива всяка зима?

Медии, деятели и политици непрестанно приказват за слънчевите и вятърни централи, само че те към момента имат дребен дял, и то единствено в производството на ток. А последното съставлява към 22% от крайното ползване на сила в Европейски Съюз – всичко останало са изкопаеми горива (и дървесина) за отопление, превоз, промишленост. 

Проблемът е, че колкото повече слънчеви и вятърни централи се вкарват в електроенергийната система, толкоз по-нестабилна става тя и надлежно токът нараства. Скъп ток няма по какъв начин да замести евтините газ и петрол в техните приложения и делът на електричеството си стои на 22%. Дори цялото да стане " зелено ", то изкопаемите горива отново ще останат на власт, тъй като ще дават останалите 78%.

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР